Descopera Muntii Parang

Muntii Parang din Petrosani

Muntii Parang fac parte din Carpatii Meridionali, grupa muntoasa Parang-Sureanu-Lotrului, fiind cea mai mare ca suprafata dintre masivele muntoase ale Romaniei. De la est la vest masoara aproximativ 50 de km iar de la nord la sud circa 25 km.

Muntii Parang sunt delimitati la vest de Valea Jiului, iar la est de raul Oltet si raul Lotru. La nord sunt delimitati de Muntii Sureanu, prin valea raului Jiul de Est spre Sud; delimitarea este facuta de sirul depresiunilor Novaci, si Baia de Fier.

Sunt strabatuti de cea mai inalta sosea de la noi din tara, Transalpina, care ajunge pana la altitudinea de 2.200 m, oferind imagini rar intalnite.

Pe cuprinsul intinderii muntilor Parang se gasesc un varf muntos de peste 2.500 de metri, si anume varful Parangul Mare, cu 2.518 m si trei varfuri de peste 2.400 de metri: Gemanarea, cu 2.426 m, Stoinita, cu 2.421 m si Carja cu 2.405 m, precum si aproximativ 15 varfuri de peste 2.300 m.

Muntii Parang se remarca prin masivitatea lor, care ii fac a fi aseamanatori cu Muntii Fagaras si multitudinea de lacuri glaciare (Mija, Calcescu, Rosiile, Iezerul Inghetat) care ii aseamana cu Muntii Retezat.

Faptul ca pe traseele sale sunt putine cabane si refugii montane il face sa fie unul dintre cele mai salbatice masive muntoase din Romania.

Partea sa sudica se remarca prin existenta unor formatiuni calcaroase, care au dat nastere unor pesteri, cum ar fi: Pestera Muierilor, aflata pe valea Raului Galbena si Pestera Polovragi, aflata pe valea raului Oltet.

Zona Parang ne poate oferi peisaje de vis sau trairi intenese, depinde daca stim unde sa cautam, de aceea te invitam sa explorezi pesteri, sa vezi cele 12 lacuri glaciare sau sa privesti muntii de unde nici ei nu credeau ca vor fi priviti.

„Savoarea Parangului poate fi descoperita, insa, alaturi de Complex Casa de Vis” :)